Menej prepravy a viac lokálne
Transport potravín
Lokálne môže byť aj rakúske, poľské či maďarské
Lokálne potraviny označujú výhradne vzdialenosť výroby potravín od miesta, kde ich nakupujeme. Neoznačujú kvalitu potravín ani veľkosť farmy/záhrady, na ktorej boli vyrobené. Dokonca neoznačujú ani to, či sú potraviny slovenské. Lokálne potraviny môžu byť rôzne kvalitné, môžu byť z malej aj veľkej farmy, zo Slovenska, ale aj od našich susedov.
Keď teda hovoríme o tom, či je v kontexte klimatickej zmeny lepšie nakupovať lokálne potraviny ako potraviny z celého sveta, máme na mysli, koľko skleníkových plynov vyprodukuje preprava, resp. transport potravín.
Tri zaujímavosti o doprave potravín
Lode prepravia celosvetovo najviac kilometrov
Najviac kilometrov precestujú potraviny po vode, cca o polovicu menej po ceste, cca tretinu z toho vlakom a minimum letecky (Poore & Nemecek, 2018).
Autá vyprodukujú celkovo najviac emisií
84% skleníkových plynov z transportu potravín tvorí cestná doprava, 11% lodná, 3% vlaková a 2% letecká (Webber & Matthews, 2008).
Lietadlo má najvyššie emisie na kilometer
Letecká doprava potravín má suverénne najvyššie emisie skleníkových plynov na kilometer. „Letecké ovocie“ je preto veľmi neekologické (Webber & Matthews, 2008).